Heeft u een leren stoel aangeschaft? Dan heeft u een prachtig natuurproduct in huis gehaald. En daar wilt u natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. In dit blog vertellen we u daarom graag meer over de eigenschappen van leer. En helpen we u met tips om uw meubel zo goed mogelijk te onderhouden.
Leer is een natuurproduct
Leer is gemaakt van dierenhuiden. Dat geeft leer een authentiek karakter. Zoals geen dier gelijk is, zo is ook geen lederen meubel hetzelfde. Zelfs het leder van twee gelijke modellen kan iets verschillen. Als u goed kijkt, ontdekt u misschien wel sporen van insectenbeten, doornschrammen, huidplooien en andere littekens. Deze eigenschappen horen bij leer en geven het zijn charme.
Plooivorming
Als uw zitmeubel net geleverd is, oogt het leer vaak helemaal strak. Dat blijft uiteraard niet zo. Er ontstaat, vooral in de eerste weken van gebruik, natuurlijke plooivorming. Een comfortabele stoel of bank vormt zich namelijk naar uw lichaam. Plooivorming is gebruikelijk en doet niet af aan de kwaliteit van het product.
Tips om uw meubel zo lang mogelijk mooi te houden
Tip 1. Regelmatig schoonmaken
Maak uw stoel met enige regelmaat schoon met een licht vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Gebruik hierbij nooit agressieve schoonmaakmiddelen die het leer kunnen beschadigen. Alleen water is voldoende voor het onderhoud.
Tip 2. Schadelijke invloeden
Leer is gevoelig voor schadelijke stoffen zoals haarlak, gel en nagellak. Ook transpiratie kan invloed hebben op leer. Transpiratievocht bevat namelijk zouten en soms chemicaliën, als gevolg van medicatie. Andere natuurlijke vijanden van leer zijn huidvetten. Onderhoud uw stoel of bank daarom regelmatig met een onderhoudsset of vintage lotion.
Tip 3. Luchtvochtigheid
Is de lucht in de woonkamer te droog, dan kan het leer uitdrogen. Voor het leer is een relatieve luchtvochtigheid van 65% ideaal. Het is ook verstandig om een leren stoel niet te dicht bij een warmtebron zoals een verwarming te plaatsen.
Tip 4. Voorzichtig met direct zonlicht
Het is het beste om uw leren meubels niet in direct zonlicht te plaatsen. Het leer heeft dan namelijk de kans om te verkleuren. Doe bijvoorbeeld de gordijnen half dicht wanneer de zon recht op uw leren stoel schijnt of verander de opstelling iets, zodat het leren meubel minder zon vangt.
Tip 5. Vlekken verwijderen
Zit er een vlek in de leren bekleding? Probeer nooit een vlek te verwijderen door te wrijven. Hierdoor wrijft u de vlek juist dieper in het leer. Wat u het beste kunt doen, is deppen op de vlek met een schone doek. Gebruik nooit agressie middelen zoals thinner of terpetina op het leer. Hiermee wordt het leer onherstelbaar beschadigd. Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Zij denken graag met u mee.
Wij helpen u graag
Twijfelt u over de aanschaf van een leren stoel? Onze adviseurs hebben veel kennis over leer en helpen u graag. Er zijn namelijk vele leersoorten en elk leertype heeft andere eigenschappen. De adviseur kan samen met u bekijken welk type leer het beste bij uw wensen past.
Maak geheel vrijblijvend een afspraak.
Benieuwd naar de prijzen? Ontvang de prijslijst.